Meny

Melkefabrikken

Sted: Hamar
Byggherre: Utstillingsplassen Eiendom AS
Status: Ferdigstilt 2014
Areal: 6.200m²

Tildelt Hamar kommunes byggeskikkspris for 2015.De første byggene i kvartal 10 ble påbegynt i 1860-årene og bygningsmassen har i flere omganger blitt bygget om og utvidet helt frem til 2000-tallet. I 1905 ble fabrikken til Nestlé & Anglo-Swiss Condensed Milk Co., et selskap som i 1915 ble til De Norske Melkefabrikker. I 1949 kom Hamar Pålegg på det norske markedet, senere forkortet til «HaPå». Idéen bak det populære pålegget oppsto under krigen, da mange familier karamelliserte sukret kondensert melk i hjemmene sine. Lukta av vanilje og sjokolade spredte seg ofte over Hamar da fabrikken produserte HaPå og barnemat, og for mange er dette lukten av barndom.

Bygningsmassen har i årenes løp utviklet seg til å fylle flere hele kvartaler. STUDIONSW har i mange år (som tidl ASH arkitekter) samarbeidet med Utstillingsplassen Eiendom om utvikling og ombygging av denne delen av sentrum.

Vi har revet deler av bygningsmassen og gjenskapt det tidligere gårdsrommet, som nå gir lys og luft til nye lokaler. Leietakerne representerer et vidt spekter av bransjer, fra entreprenør til fotograf, via genteknologi og rørlegger.

For oss som arkitekter har det vært viktig å forsøke å ta vare på den litt røffe, industrielle stemningen i bygget. Fasadene og fellesarealene er de områdene hvor det har vært viktig for oss å videreføre dette, gjennom valg av materialer, uttrykk og form. Den eksisterende teglfasaden har fått stå uforandret i så stor grad som mulig, og der det har vært behov for mindre reparasjoner, har dette blitt utført sømløst. Alle nye vinduer er tilpasset til slik vindusåpningene var da fabrikken stengte produksjonen.

De nye delene av bygget, samt de områdene hvor deler av bygningsmassen er revet, har fått en ytterhud av cortenstål. Det er brukt hele plater i 2×1 meter format i et enkelt forband. Åpninger for vinduer og dører tas der disse kommer, uten hensyn til forbandet.

Prosjektet er tildelt Hamar kommunes byggeskikkspris for 2015.

Kategori: , ,